WetsWoordenboek

Surseance van betaling

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Surseance van betaling:

Surseance van betaling is een tijdelijk uitstel van betaling dat door een schuldenaar kan worden aangevraagd bij de rechtbank. Dit gebeurt meestal wanneer een bedrijf in financiële moeilijkheden verkeert en niet in staat is om zijn schulden op de korte termijn te voldoen, maar nog wel mogelijkheden ziet om op langere termijn te herstellen. Het doel van surseance van betaling is om het bedrijf de kans te geven om te reorganiseren en een faillissement te voorkomen.

In Nederland is surseance van betaling geregeld in de Faillissementswet. De procedure begint met een verzoekschrift aan de rechtbank, waarna een voorlopige surseance kan worden verleend. Tijdens deze voorlopige periode wordt een bewindvoerder aangesteld die samen met het bedrijf zal kijken naar de mogelijkheden voor herstructurering. De definitieve surseance wordt verleend tijdens een verificatievergadering waarbij de schuldeisers hun vorderingen kunnen indienen.

Surseance van betaling wordt gebruikt door ondernemingen en is niet bedoeld voor natuurlijke personen. Natuurlijke personen die in financiële problemen zitten, kunnen gebruikmaken van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Het verlenen van surseance van betaling is zeker geen garantie voor het voortbestaan van een onderneming. Het kan zijn dat tijdens de periode van surseance blijkt dat een bedrijf gewoon niet levensvatbaar is, waarna alsnog faillissement kan worden aangevraagd. Bovendien worden bepaalde preferente schuldeisers, zoals belastingdienst en werknemers, niet meegenomen in de surseance en moeten betalingen aan hen dus in principe doorgaan gedurende deze periode.

Juridische context waarin de term Surseance van betaling gebruikt kan worden:

Een groot warenhuis: Een bekend Nederlands warenhuis krijgt surseance van betaling omdat het door de opkomst van online winkelen in financiële problemen is gekomen. Het bedrijf krijgt uitstel van betaling, terwijl het management samen met de bewindvoerder werkt aan een herstructureringsplan om meer focus op online verkoop te leggen en het aantal fysieke winkels te reduceren.

Een technologiebedrijf: Een start-up in de technologie-industrie vraagt surseance van betaling aan nadat een belangrijke investeerder zich terugtrekt. Tijdens de surseanceperiode krijgt het bedrijf de kans om nieuwe financiering te zoeken of een overnamepartner te vinden die kan helpen de activiteiten voort te zetten.

In beide gevallen biedt surseance van betaling de bedrijven een adempauze om oplossingen te vinden voor hun financiële problemen zonder direct in een faillissement terecht te komen. Het is een instrument binnen het Nederlands insolventierecht om ondernemingen een tweede kans te bieden. De praktijk wijst uit dat ondanks deze adempauze vaak niet het gehoopte effect heeft, waarna op korte termijn toch een faillissement wordt uitgesproken.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.