WetsWoordenboek

Sprongcassatie

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Sprongcassatie:

Sprongcassatie is een bijzondere vorm van cassatieberoep in het Nederlandse rechtssysteem. Normaal gesproken volgt na een uitspraak van een rechtbank, indien een van de partijen het niet eens is met het vonnis, een hoger beroep bij het gerechtshof. Pas na een uitspraak van het gerechtshof kunnen partijen, als zij het nog steeds oneens zijn met de uitspraak, in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden. Echter, met sprongcassatie wordt deze tussenstap overgeslagen, en wordt er direct na de uitspraak van de rechtbank cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad.

Wettelijke basis en voorwaarden:
De mogelijkheid tot sprongcassatie is wettelijk geregeld in Nederland. Het is een procedure die slechts mogelijk is wanneer beide partijen het eens zijn over het overslaan van het gerechtshof en direct willen doorstoten naar de Hoge Raad. Dit moet uitdrukkelijk blijken uit een gezamenlijke verklaring van beide partijen. Sprongcassatie is dus een procedure waarbij consensus tussen de partijen vereist is.

Voordelen:
Het voordeel van sprongcassatie is dat het een snellere rechtsgang kan opleveren. Als partijen ervan overtuigd zijn dat de kwestie uiteindelijk door de Hoge Raad beslecht moet worden, bijvoorbeeld omdat er een principiële rechtsvraag speelt, kan het tijdbesparend en kostenbesparend zijn om het hof over te slaan.

Beperkingen:
Een belangrijke beperking van sprongcassatie is dat de Hoge Raad niet de feiten opnieuw beoordeelt. De Hoge Raad kijkt alleen of het recht juist is toegepast en of de procedure juist is verlopen. Het dossier dat wordt aangeleverd door de rechtbank is dus van groot belang. Als de feitelijke onderbouwing niet volledig is, kan dit een nadeel zijn bij sprongcassatie.

Juridische context waarin de term Sprongcassatie gebruikt kan worden:

Principiële rechtsvraag: Bij een complexe belastingzaak tussen een multinational en de Belastingdienst, waarbij het gaat om de interpretatie van internationaal belastingrecht, kunnen beide partijen kiezen voor sprongcassatie. Ze doen dit omdat ze snel duidelijkheid willen van de Hoge Raad over een juridische kwestie die van belang is voor vergelijkbare zaken in de toekomst.

Proceseconomische overwegingen: Twee bedrijven zijn verwikkeld in een octrooirechtelijke strijd met veel technische details. Omdat de zaak voornamelijk draait om juridische interpretaties en niet zozeer om feitelijke vaststellingen, stemmen beide partijen in met sprongcassatie om zo sneller tot een definitieve uitspraak te komen.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.