WetsWoordenboek

Requestrant

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Requestrant:

Requestrant duidt op de persoon of juridische entiteit die een formeel verzoekschrift indient bij een rechterlijke instantie. Een verzoekschrift is een schriftelijk stuk waarmee een procedure wordt gestart waarin iets van de rechter wordt gevraagd, bijvoorbeeld het verlenen van een voorlopige voorziening of het wijzigen van een voogdijregeling.

Een requestrant gebruikt een verzoekschriftprocedure, die afwijkt van de dagvaardingsprocedure waarbij een eiser de gedaagde oproept voor de rechter. Verzoekschriftprocedures worden vaak gebruikt voor zaken die meer administratief van aard zijn of waarbij de wet expliciet een verzoekschrift voorschrijft.

De requestrant dient het verzoekschrift fysiek of digitaal in bij de bevoegde rechtbank. Afhankelijk van de aard van de zaak kan dit bijvoorbeeld de kantonrechter, de rechtbank, het gerechtshof of de Hoge Raad zijn. De inhoud van het verzoekschrift bevat gewoonlijk de personalia van de requestrant, een beschrijving van de situatie of het geschil, de gronden voor het verzoek en een expliciete formulering van wat de requestrant verzoekt.

Juridische context waarin de term Requestrant gebruikt kan worden:

Familiezaken:
In familiezaken is de requestrant vaak iemand die een wijziging in de familieomstandigheden verzoekt, zoals een echtscheiding, wijziging in het ouderlijk gezag of een aanpassing van alimentatieverplichtingen. Bijvoorbeeld, een ouder die na echtscheiding wijziging van de omgangsregeling wil, zal als requestrant optreden en een verzoekschrift indienen bij de familierechtbank.

Curatele en bewind:
Een persoon of instelling die vraagt om een andere persoon onder curatele te stellen of onder bewind te laten plaatsen vanwege diens onvermogen om zijn eigen financiën te beheren, zal optreden als requestrant. Het verzoekschrift zal details bevatten over de omstandigheden die de noodzaak voor curatele of bewind ondersteunen.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.