WetsWoordenboek

Rekest

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Rekest:

Het Rekest is een schriftelijk verzoekschrift, waarin een partij een verzoek doet aan een rechterlijke instantie. Dit verzoekschrift is de basis van een verzoekschriftprocedure, welke verschilt van de dagvaardingsprocedure die veelal wordt gebruikt in civiele zaken. Het rekest is een formeel document dat aan strikte vormvereisten moet voldoen en wordt ingediend bij de griffie van de rechtbank, het gerechtshof of de Hoge Raad.

In het Nederlandse rechtssysteem worden procedures opgestart met een verzoekschrift of een dagvaarding. De keuze tussen deze twee hangt af van het soort zaak en is deels geregeld in de wet. Een rekest wordt gebruikt voor zaken die persoonlijke status betreffen of waarin een bepaalde rechtsverhouding centraal staat en niet wordt betwist, zoals in familierechtelijke zaken (bijvoorbeeld echtscheiding, adoptie, onderbewindstelling) of zaken betreffende het insolventierecht (zoals faillissementsaanvragen).

Het verzoekschrift dient verschillende essentiële gegevens te bevatten:

  • De identiteit van de verzoeker.
  • De rechterlijke instantie waaraan het rekest is gericht.
  • Een duidelijke omschrijving van het verzoek.
  • De feiten en omstandigheden die tot het verzoek leiden.
  • De wettelijke gronden waarop het verzoek is gebaseerd.
  • Indien van toepassing, een lijst van de stukken die ter ondersteuning van het verzoek worden ingediend.

Juridische context waarin de term Rekest gebruikt kan worden:

Familierecht:
Een echtgenoot die een echtscheiding wil aanvragen, doet dit door middel van een rekest aan de rechtbank. In het rekest wordt het verzoek tot echtscheiding beschreven, de redenen voor de echtscheiding uiteengezet en eventuele nevenverzoeken, zoals alimentatie of de voogdij over de kinderen, vermeld.

Curatele en bewind:
Wanneer iemand vanwege zijn geestelijke of lichamelijke toestand niet meer in staat is om zijn financiële zaken te regelen, kan door een familielid of andere betrokkene via een rekest een verzoek worden ingediend bij de kantonrechter om een bewindvoerder of curator te benoemen.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.