WetsWoordenboek

Recidive

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Recidive:

Recidive wordt gebruikt om aan te duiden dat iemand die eerder al eens veroordeeld is voor een misdrijf of overtreding, opnieuw een strafbaar feit pleegt. Het gaat dus om het herhaaldelijk plegen van strafbare handelingen door een persoon. Het concept van recidive is significant voor de strafrechtelijke praktijk omdat het invloed kan hebben op de ernst van de strafmaat bij latere veroordelingen.

Recidive wordt door de wetgever, rechters en het Openbaar Ministerie gezien als een indicatie dat eerdere sancties blijkbaar niet afdoende waren om de betreffende persoon van verdere strafbare handelingen te weerhouden. Daarom kan recidive leiden tot verzwarende omstandigheden bij de bepaling van de straf. In het Nederlandse strafrecht is er sprake van een verhoogd strafmaximum wanneer iemand binnen vijf jaar na een eerdere veroordeling eenzelfde soort misdrijf pleegt.

Bij het vaststellen van de strafmaat kunnen rechters rekening houden met recidive door bijvoorbeeld langere gevangenisstraffen op te leggen of te kiezen voor maatregelen die herhaling moeten voorkomen, zoals een intensieve behandeling voor verslavingsproblematiek of het opleggen van een langdurig toezicht door de reclassering.

Juridische context waarin de term Recidive gebruikt kan worden:

Strafverzwaring bij herhaling:
Als iemand die eerder veroordeeld is voor inbraak binnen een bepaalde termijn weer een inbraak pleegt, kan de rechter een hogere straf opleggen dan voor iemand die voor de eerste keer een inbraak pleegt. Dit is een direct gevolg van het recidive principe, waarbij de wet en de rechter proberen de dader af te schrikken van het opnieuw plegen van strafbare feiten.

Aanpassing van voorwaarden bij voorwaardelijke invrijheidstelling:
Stel een persoon wordt voorwaardelijk in vrijheid gesteld met als voorwaarde dat hij geen nieuwe strafbare feiten pleegt. Als deze persoon toch weer de fout in gaat en recidiveert, kan dat leiden tot het intrekken van de voorwaardelijke invrijheidstelling en moet de persoon de rest van de straf alsnog uitzitten.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.