WetsWoordenboek

Procureur-generaal

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Procureur-generaal:

De procureur-generaal is een hoge functionaris binnen het Openbaar Ministerie die een leidende en toezichthoudende rol heeft in het strafrechtelijk systeem. Deze term kan verwijzen naar verschillende functies binnen de juridische orde, afhankelijk van de context. Hier volgt een uitgebreidere beschrijving:

Procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden:
In de context van de Hoge Raad der Nederlanden is de procureur-generaal een onafhankelijk adviseur van het hoogste rechtscollege in Nederland. De procureur-generaal geeft in deze rol advies aan de Hoge Raad in de vorm van conclusies bij civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. Deze adviezen zijn niet bindend, maar worden vaak gevolgd door de Hoge Raad. De procureur-generaal wordt bijgestaan door de advocaten-generaal, die eveneens conclusies nemen in zaken die bij de Hoge Raad dienen.

Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie:
Bij het Openbaar Ministerie is de procureur-generaal de hoogste functionaris binnen het College van procureurs-generaal, het bestuurlijk orgaan dat leiding geeft aan het OM. In deze rol is hij of zij verantwoordelijk voor het uitzetten van de landelijke beleidslijnen en kan daarbij bepaalde zaken aan zich trekken of richtlijnen geven voor de afdoening van zaken.

Juridische context waarin de term Procureur-generaal gebruikt kan worden:

Advies aan de Hoge Raad:
Een zaak over een complex juridisch vraagstuk aangaande contractenrecht komt voor bij de Hoge Raad. De procureur-generaal bij de Hoge Raad schrijft een conclusie waarin hij de relevante wetgeving, jurisprudentie en doctrine analyseert en op basis daarvan een advies formuleert aan de Hoge Raad over hoe de zaak zou moeten worden beslist. Hoewel de Hoge Raad niet verplicht is dit advies te volgen, heeft het vaak een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke beslissing.

Beleid binnen het Openbaar Ministerie:
Na een reeks van georganiseerde misdaad incidenten besluit de procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie dat het prioriteit moet worden om deze vorm van criminaliteit landelijk harder aan te pakken. Er wordt een nieuwe beleidslijn opgesteld waarbij extra middelen en aandacht gaan naar het bestrijden van georganiseerde misdaad, en richtlijnen worden uitgezet voor het vervolgen van dergelijke zaken. In deze rol heeft de procureur-generaal een directe invloed op de prioriteiten en de aanpak van het OM in Nederland.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.