WetsWoordenboek

Procesinleiding

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Procesinleiding:

De procesinleiding is de eerste fase van een juridische procedure waarin de eisende partij formeel de gronden van de vordering en hetgeen zij van de rechter verlangt kenbaar maakt. Dit vormt de officiële start van een rechtszaak. In het Nederlandse recht is de procesinleiding met de invoering van de Wet modernisering rechtspraak (KEI-wetgeving) veranderd. Voorheen werd een rechtszaak in civiele zaken veelal ingeleid met een dagvaarding, maar onder het nieuwe systeem kan dit ook met een procesinleiding via het digitale systeem van de rechtspraak.

Het doel van de procesinleiding is tweeledig: het informeren van de rechter over de aard en de achtergrond van het geschil en het op de hoogte stellen van de gedaagde partij zodat deze de mogelijkheid heeft om zich te verweren.

Een procesinleiding moet voldoen aan wettelijke eisen zoals gesteld in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, zoals de vermelding van de namen en adressen van beide partijen, een duidelijke omschrijving van de vordering en de gronden daarvoor. Indien een procesinleiding niet aan deze eisen voldoet, kan dit leiden tot vertraging in de procedure of zelfs tot niet-ontvankelijkheid van de vordering.

Juridische context waarin de term Procesinleiding gebruikt wordt:

Civiele procedure – Contractbreuk:
Een onderneming die meent dat een andere partij een contract niet heeft nageleefd, kan ervoor kiezen om een civiele procedure te starten. De onderneming (eisende partij) stelt een procesinleiding op waarin zij de feiten uiteenzet, de juridische gronden voor de vordering presenteert en aangeeft welke schadevergoeding of welk rechtsgevolg zij wenst. Deze procesinleiding wordt bij de rechtbank ingediend, waarna de rechtbank de gedaagde partij oproept om op de vordering te reageren.

Arbeidsrechtelijke zaak – Ontbinding arbeidsovereenkomst:
Een werkgever die een arbeidsovereenkomst met een werknemer wenst te ontbinden vanwege disfunctioneren, zal ook moeten beginnen met een procesinleiding. De werkgever zal de relevante feiten, omstandigheden en eventuele eerdere waarschuwingen of pogingen tot verbetering moeten documenteren in de procesinleiding. Daarnaast dient de werkgever de wettelijke basis voor de ontbinding te vermelden en een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter in te dienen. De werknemer krijgt vervolgens de gelegenheid om binnen een gestelde termijn te reageren op dit verzoek.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.