WetsWoordenboek

Openbaar Ministerie

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Openbaar Ministerie:

Het Openbaar Ministerie (OM) speelt een centrale rol in het Nederlandse strafrechtssysteem. Als onderdeel van de rechterlijke macht is het verantwoordelijk voor de handhaving van de wet en het vervolgen van individuen die verdacht worden van het plegen van strafbare feiten. Het OM heeft een grote verantwoordelijkheid als de hoeder van het algemeen belang en de openbare orde, en werkt nauw samen met de politie en andere opsporingsinstanties.

De primaire taak van het OM is de beslissing om al dan niet tot vervolging over te gaan. Dit wordt ook wel het opportuniteitsbeginsel genoemd. Als een verdachte wordt vervolgd, vertegenwoordigt het OM de samenleving in de rechtbank, met het doel om tot een rechtvaardig oordeel te komen. Het OM heeft de exclusieve bevoegdheid om strafzaken aanhangig te maken bij de strafrechter, wat betekent dat het een unieke en ook machtige positie inneemt binnen het juridische landschap.

Het OM is gelaagd en omvat verschillende niveaus. Op lokaal niveau werken officieren van justitie, die verantwoordelijk zijn voor de vervolging van strafzaken in hun arrondissement. Op nationaal niveau geeft het College van procureurs-generaal leiding aan het OM. Dit college bepaalt de algemene strategie en het beleid. Daarnaast zijn er gespecialiseerde afdelingen die zich richten op bepaalde vormen van criminaliteit, zoals het Functioneel Parket dat zich bezighoudt met complexe fraude- en milieuzaken.

Juridische context waarin de term Openbaar Ministerie gebruikt kan worden:

Een praktisch voorbeeld van de werking van het Openbaar Ministerie is de vervolging van een zaak van ernstige fraude. De politie kan een onderzoek starten naar vermeende fraude en verzamelt bewijsmateriaal. Eenmaal voldoende bewijs verzameld is, wordt de zaak overgedragen aan het OM. Een officier van justitie zal het bewijs beoordelen en beslissen of er voldoende grond is voor vervolging. Is dat het geval, dan stelt de officier een dagvaarding op en vertegenwoordigt het OM tijdens het proces.

Een ander voorbeeld is wanneer er sprake is van een misdrijf waarbij het algemeen belang sterk in het geding is, zoals bij geweld tegen hulpverleners. Het Openbaar Ministerie zal in zulke gevallen prioriteit geven aan snelle en strenge vervolging, om een duidelijk signaal af te geven dat dergelijke misdaden niet worden getolereerd.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.