WetsWoordenboek

Mondelinge uitspraak

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Mondelinge uitspraak:

De Mondelinge uitspraak binnen de Nederlandse rechtspraak verwijst naar een beslissing van een rechter die niet schriftelijk wordt gedocumenteerd maar uitgesproken in de rechtszaal in het bijzijn van partijen. Deze vorm van uitspraak kan voorkomen in zowel civiele, bestuursrechtelijke als strafrechtelijke procedures. De mondelinge uitspraak wordt direct in de rechtszaal gedaan aan het einde van een zitting of op een kort daarna volgend moment. Hierbij stelt de rechter de aanwezigen op de hoogte van de beslissing en de hoofdlijnen van de onderbouwing daarvan.

De keuze voor een mondelinge uitspraak wordt vaak gedreven door de noodzaak van een snelle beslissing. Het is een middel om zonder vertraging uitspraak te doen, wat in bepaalde gevallen gewenst kan zijn. Na de mondelinge uitspraak volgt vaak nog wel een schriftelijke uitwerking, de zogeheten ‘proces-verbaal van de uitspraak’, die later aan partijen wordt verstrekt. Dit document is van belang voor eventuele vervolgstappen, zoals het instellen van hoger beroep.

Juridische context waarin de term Mondelinge uitspraak gebruikt kan worden:

Stel dat in een kort geding, een procedure bedoeld voor spoedeisende zaken, de eiser een snelle voorziening vraagt, zoals een verbod op een publicatie die de volgende dag al zou plaatsvinden. De rechter kan na het horen van beide partijen besluiten direct mondeling uitspraak te doen om de zaak niet te laten escaleren of om onomkeerbare gevolgen te voorkomen. Deze mondelinge uitspraak heeft direct effect, ook al wordt de schriftelijke uitwerking later verstrekt.

Een mondelinge uitspraak is doorgaans bindend, net als een schriftelijke uitspraak, tenzij er specifieke redenen zijn waarom de uitspraak nog niet definitief is (zoals het recht van partijen om hoger beroep aan te tekenen).

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.