WetsWoordenboek

Litispendentie

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Litispendentie:

Litispendentie is een term uit het burgerlijk procesrecht die aangeeft dat over hetzelfde geschil tussen dezelfde partijen al een procedure aanhangig is. Deze juridische term komt voort uit het Latijn waar ‘lis’ geschil betekent en ‘pendere’ hangende. Het principe van litispendentie is bedoeld om te voorkomen dat er meerdere rechtszaken over hetzelfde onderwerp tussen dezelfde partijen tegelijkertijd lopen, wat tegenstrijdige vonnissen zou kunnen veroorzaken en een efficiënte rechtsgang zou ondermijnen.

In Nederland regelt onder andere Artikel 12 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering de situatie van litispendentie bij internationale zaken binnen de Europese Unie. Dit artikel bepaalt dat als een zaak al bij een rechter in een EU-lidstaat aanhangig is gemaakt, een Nederlandse rechter zich onbevoegd moet verklaren als bij hem eenzelfde zaak aanhangig wordt gemaakt.

Juridische context waarin de term Litispendentie gebruikt kan worden:

Nationale Context: Stel, twee bedrijven, A en B, zijn in een geschil verwikkeld over een contract en bedrijf A start een rechtszaak bij de rechtbank van Amsterdam. Terwijl deze zaak nog loopt, probeert bedrijf B ook een rechtszaak te starten bij de rechtbank van Rotterdam over hetzelfde contract en dezelfde kwestie. De rechtbank van Rotterdam zal in dit geval de regel van litispendentie toepassen en zich waarschijnlijk onbevoegd verklaren, omdat het geschil al bij een andere rechtbank in behandeling is.

Internationale Context: Een Nederlandse consument start een rechtszaak tegen een Duitse fabrikant in Nederland over een defect product. Ongeveer tegelijkertijd start de Duitse fabrikant een rechtszaak over hetzelfde geschil in Duitsland. Wanneer de Nederlandse rechter geconfronteerd wordt met deze situatie, zal hij moeten toetsen aan de regels van litispendentie zoals vastgelegd in de EU-verordeningen en het Nederlandse Rv om te bepalen of de zaak in Nederland kan doorgaan.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.