WetsWoordenboek

Lik op stuk

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Lik op stuk:

De juridische term “lik op stuk” is geen formele juridische term die je terugvindt in wetboeken, maar een uitdrukking die vooral gebruikt wordt in de context van beleid en rechtshandhaving om een aanpak te beschrijven waarbij snel en daadkrachtig wordt gereageerd op overtredingen of misdrijven. Deze uitdrukking wordt in Nederland gebruikt om een strategie van directe en zichtbare reactie op criminaliteit of overlast aan te duiden.

De “lik op stuk”-benadering kan gezien worden als een preventieve strategie die bedoeld is om potentiële daders af te schrikken door hen te laten zien dat overtredingen meteen worden opgemerkt en gesanctioneerd. De gedachte hierachter is dat als de reactie op een overtreding direct volgt op de daad zelf, het afschrikkende effect groter is dan wanneer er een lange periode zit tussen de overtreding en de straf.

Juridische context waarin de term Lik op stuk gebruikt kan worden:

Bij kleine criminaliteit: Stel dat iemand wordt betrapt op winkeldiefstal. Volgens de “lik op stuk”-aanpak zou de dief direct na het betrappen van de diefstal worden aangehouden en zou er ter plekke een boete of een andere sanctie worden opgelegd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de inzet van een Halt-procedure (voor jongeren) of een snelrechtprocedure.

Overlast in de openbare ruimte: In een situatie waarbij jongeren overlast veroorzaken in een woonwijk, zou een “lik op stuk”-beleid kunnen inhouden dat politie of handhavers direct ter plaatse komen en de overlastgevers onmiddellijk aanspreken op hun gedrag. Hierbij kunnen direct boetes worden uitgedeeld of kunnen de jongeren naar een Halt-afdoening worden verwezen.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.