WetsWoordenboek

Hoger beroep

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Hoger beroep:

Hoger beroep is een rechtsmiddel dat partijen in een rechtszaak kunnen aanwenden wanneer zij het niet eens zijn met de uitspraak van een rechter in eerste aanleg. Dit houdt in dat de zaak opnieuw wordt voorgelegd aan een hogere rechter, die de zaak volledig opnieuw beoordeelt. Het doel van deze procedure is het corrigeren van juridische en/of feitelijke fouten die in de eerste instantie zijn gemaakt.

In Nederland is de procedure geregeld in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering voor civiele zaken en in het Wetboek van Strafvordering voor strafzaken. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet slechts een herhaling is van het eerste proces, maar een volledige heroverweging waarbij de hogere rechter de feiten en het recht opnieuw toetst. De uitspraak van de hogere rechter kan bevestigen, wijzigen of vernietigen wat in eerste aanleg is besloten.

De mogelijkheid om in hoger beroep te gaan is niet onbeperkt. Er zijn termijnen en voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo is er meestal een termijn waarbinnen het beroep moet worden ingesteld, en voor sommige zaken geldt een minimumbelang. Ook kan het juist zo zijn dat in bepaalde zaken een hoger beroep bij voorbaat uitgesloten is door de wet.

Juridische context waarin de term Hoger beroep gebruikt kan worden:

Als voorbeeld kunnen we kijken naar een civiele zaak. Stel, twee ondernemingen hebben een geschil over een contract. Onderneming A meent dat Onderneming B zich niet aan de afspraken heeft gehouden. De rechtbank geeft Onderneming A ongelijk. Onderneming A kan dan besluiten om in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof. Het gerechtshof zal de feiten en het recht opnieuw onderzoeken en kan tot een ander oordeel komen dan de rechtbank.

Een ander voorbeeld kan gevonden worden in het strafrecht. Een verdachte wordt door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf. De verdachte en zijn advocaat zijn het niet eens met deze uitspraak, omdat zij menen dat er onvoldoende bewijs is voor een veroordeling of omdat de straf te zwaar wordt geacht. Zij kunnen dan kiezen om de zaak voor te leggen aan het gerechtshof. Het hof zal dan de zaak opnieuw beoordelen en kan tot een vrijspraak komen, de straf verminderen of de uitspraak van de rechtbank bevestigen.

In beide voorbeelden is het cruciaal dat de partij die in hoger beroep gaat, goed onderbouwt waarom de uitspraak van de rechter niet juist zou zijn. Daarbij kunnen nieuwe juridische argumenten en soms zelfs nieuwe bewijzen aangedragen worden. Het is een kans op een tweede oordeel, maar ook een procedure die zorgvuldig overwogen moet worden gezien de tijd en kosten die ermee gemoeid zijn. Tevens kan de uitkomst van hoger beroep ook juist tegenvallen voor de partij die in hoger beroep is gegaan, omdat de opgelegde straf bijvoorbeeld zwaarder wordt.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.