WetsWoordenboek

Conservatoir beslag

Wat is het en wat betekent het?

Omschrijving van de juridische term Conservatoir beslag:

Het conservatoir beslag is een juridisch instrument binnen het Nederlandse recht dat een schuldeiser de mogelijkheid biedt om de bezittingen van de schuldenaar tijdelijk ‘bevriezen’ te laten door de rechtbank. Dit gebeurt vaak in de aanloop naar een rechtszaak om te voorkomen dat de schuldenaar vermogensbestanddelen uit zijn vermogen onttrekt of laat verdwijnen voordat de eisende partij een vonnis heeft verkregen. Het is dus een middel voor crediteuren om zekerheid te stellen voor het verhalen van hun vordering.

Een conservatoir beslag wordt gelegd na verkrijging van verlof van de voorzieningenrechter. Dit verlof wordt verkregen middels een beslagrekest waarin de schuldeiser de noodzaak van het beslag moet aantonen. Een dergelijk beslag kan op verschillende soorten goederen worden gelegd, zoals onroerend goed, banktegoeden, aandelen of andere vermogensrechten.

Eenmaal gelegd, heeft het conservatoir beslag tot gevolg dat de schuldenaar niet meer vrij over het betreffende goed kan beschikken. De bezittingen blijven wel in het bezit van de schuldenaar, maar mogen niet verkocht of bezwaard worden. Dit beslag blijft van kracht tot de rechter een vonnis heeft gewezen. Als de schuldeiser in het gelijk wordt gesteld, kan het conservatoir beslag worden omgezet in een executoriaal beslag, waarmee daadwerkelijk tot verkoop van de goederen kan worden overgegaan om de schuld te verhalen.

Juridische context waarin de term Conservatoir beslag gebruikt kan worden:

Een voorbeeld van conservatoir beslag is wanneer een ondernemer een groot geldbedrag te goed heeft van een zakenpartner, maar er signalen zijn dat de zakenpartner van plan is om snel land te verlaten en zijn rekeningen leeg te halen. De ondernemer kan dan een verzoek doen bij de rechtbank om conservatoir beslag te leggen op de bankrekeningen om zo de betaling zeker te stellen.

Een ander voorbeeld zou kunnen zijn in een situatie waarin een schuldeiser vermoedt dat een debiteur bezig is met het verkopen van zijn onroerend goed om verhaal te frustreren. De schuldeiser kan dan bij de rechtbank verlof vragen om conservatoir beslag te leggen op dit onroerend goed om te waarborgen dat de opbrengsten beschikbaar blijven voor voldoening van de schuld.

Het is belangrijk om te begrijpen dat conservatoir beslag een maatregel is die zowel preventief als strategisch door een schuldeiser ingezet kan worden. Het zorgt voor een balans tussen de belangen van de schuldeiser om zijn vordering zeker te stellen en de belangen van de schuldenaar om niet onnodig in zijn bedrijfsvoering te worden belemmerd. Het recht op conservatoir beslag toont de preventieve kracht van het Nederlandse rechtssysteem om rechten van crediteuren te beschermen nog voordat de eigenlijke rechtszaak is beslecht.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.