WetsWoordenboek

Gemeenschap van Goederen: Uw Bezit Gedeeld

Wanneer u in Nederland trouwt, kan dat nogal wat juridische gevolgen hebben voor uw bezittingen en schulden. Een van de meest besproken huwelijkse stelsels is de gemeenschap van goederen. Dit systeem kan klinken zoals het doet: alles wat u en uw partner bezitten wordt gezamenlijk eigendom. Echter, sinds 2018 gelden er nieuwe regels. Hier leest u wat het nu precies betekent om te trouwen in gemeenschap van goederen en hoe dit uw financiële situatie kan beïnvloeden.

Geschiedenis en huidige situatie

Vóór 2018 was het zo dat, zonder het opstellen van huwelijkse voorwaarden, alles wat u en uw partner bezaten én schulden die u had, automatisch gemeenschappelijk werden. Dat betekende dat ook bezittingen en schulden die vóór het huwelijk al van u waren, in de gemeenschap vielen. Dit is inmiddels veranderd.

Sinds 1 januari 2018 geldt er een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alleen datgene wat u tijdens het huwelijk verwerft samen is. Alles wat u daarvoor privé had, blijft ook privé, net als erfenissen en schenkingen die u ontvangt, zelfs tijdens het huwelijk.

Uitzonderingen en nuances

Maar let op, er zijn uitzonderingen. Als u bijvoorbeeld een huis bezit voordat u trouwt en u blijft hier samen wonen, kan dit alsnog in de gemeenschap vallen als er geen duidelijke afspraken over zijn vastgelegd.

Toch kan het in sommige gevallen wenselijk zijn om alsnog voor de ‘oude’ gemeenschap van goederen te kiezen, bijvoorbeeld als u samen een bedrijf heeft. Om deze regeling toe te passen, moet u vóór het voltrekken van het huwelijk huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij een notaris.

Bezittingen en schulden

Zodra u trouwt in gemeenschap van goederen, wordt u samen met uw partner verantwoordelijk voor alle schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd. Dit betekent dat schuldeisers zich ook op uw privévermogen kunnen verhalen bij het niet nakomen van financiële verplichtingen door uw partner, en andersom.

Over bezittingen is het belangrijk te weten dat u alles wat tijdens het huwelijk wordt verkregen, samen deelt. Het vermogen en bezittingen die hieruit voortkomen, behoren beiden toe. Dit kan consequenties hebben bij een echtscheiding of bij het overlijden van een van de partners.

Wat als het fout gaat?

Bij een echtscheiding moeten de bezittingen en schulden die in de gemeenschap vallen worden verdeeld. Veelal gebeurt dit op basis van een 50-50 verdeling, maar dit kan gecompliceerd worden door verschillende factoren zoals de waarde van bepaalde bezittingen of de aanwezigheid van schulden.

Als een van de partners overlijdt, dan is de langstlevende partner in principe gerechtigd tot de helft van de gemeenschap van goederen. De overige helft komt ten goede aan de erfgenamen.

Tips voor de toekomst

  1. Overweeg Huwelijkse Voorwaarden: Als het idee van delen van voorhuwelijks bezit of familie-erfenissen u niet aanspreekt, overweeg dan huwelijkse voorwaarden. Het opstellen hiervan geeft u vrijheid om zelf afspraken te maken over de verdeling van bezit en schulden.
  2. Administratie: Zorg voor een duidelijke administratie. Dit kan veel verwarring en moeilijkheden voorkomen bij een eventuele verdeling in de toekomst.
  3. Inspraak Notaris: Raadpleeg een notaris wanneer u twijfelt over de consequenties van trouwen in gemeenschap van goederen, of wanneer u huwelijkse voorwaarden wilt opstellen.
  4. Bespreking van Schenkingen en Erven: Als u tijdens uw huwelijk een schenking of erfenis ontvangt, bespreek dit dan met de gever en leg eventueel vast dat dit buiten de gemeenschap valt.
  5. Open Communicatie: Een open en eerlijke communicatie over financiën kan veel misverstanden voorkomen. Bespreek regelmatig uw financiële situatie met uw partner.

Conclusie

Trouwen in gemeenschap van goederen kan financieel gezien voor- en nadelen hebben. Het hangt af van uw persoonlijke situatie of deze optie de beste keuze voor u is. Bedenk goed wat voor effect het kan hebben op uw privévermogen, bezittingen en schulden. Neem de tijd om dit te bespreken met uw partner en een professional, zoals een notaris, voordat u een besluit neemt. Een huwelijk is niet alleen een romantische verbintenis, maar zeker ook een financiële en juridische. Met de juiste voorbereiding en kennis kunt u veel toekomstige problemen voorkomen.

Deze website is uitsluitend voor informatieve doeleinden en kan onnauwkeurigheden bevatten. Het mag niet worden gezien als vervanging voor professioneel juridisch advies.